Gert van den Broek

Accommodatie

Onbekend

Grafstemming

Ook na vier wedstrijden is Jong Holland nog steeds puntloos. Maar in tegenstelling tot de eerste drie potjes waarin er meer in had gezeten was het tegen Zaandam na 39 minuten gebeurd met de koopman. De treffer van de slimme ex-prof Serdar Oztürk waarmee hij de stand op 1-2 bracht kwam bij de thuisploeg aan als een mokerslag die het niet meer te boven kwam. Edwin Keizer: “er heerste in de rust een grafstemming, de jongens zaten er helemaal doorheen. En dat leverde een tweede helft op die ook administratief had kunnen worden afgedaan.”

Dat had de toeschouwers, het uitzondering van een handjevol Zaankanters, ook een uiterst matig schouwspel bespaard want bij Jong Holland lukte -alle goede bedoelingen ten spijt- werkelijk niets meer. Oztürk strooide nog wat zout in de wonden toen hij er in de 82e minuut uit een vrije trap met het hoofd 1-3 van maakte. Een doelpunt dat veel klasse verried had ook Keizer gezien: “Ja dat was bijna wiskunde. Dompig die de bal inbrengt in de ruimte waar Oztürk perfect getimed induikt. Beiden inmiddels dertigers maar daarmee laten ze zien vroeger op hoog niveau te hebben gespeeld.”

Het was overigens niet de volle negentig minuten kommer en kwel bij de thuisploeg die weliswaar al snel op achterstand kwam maar daarna de bovenliggende partij was. Na de pegel van afstand, al in de derde minuut, van Mounir Raji ging Jong Holland met goed voetbal op zoek na de gelijkmaker en die kwam er al snel. In de 14e minuut werd Mark Hondius pootje gehaakt binnen de zestien waarna Bas Blankendaal vanaf de stip uiterst beheerst Jory Witlam de verkeerde kant op stuurde (1-1). Het was de opmaat voor een fase waarin de thuisploeg op zoek ging naar meer maar evenals in de vorige duels ontbrak de finesse en een afmaker. De Zaandammers deden dat in de 39e minuut beter. De voorzet op Oztürk werd er niet uitgehaald waarna de Zaandam-spits slim wegdraaide van Thijs Tjoelker en bekeken uithaalde (1-2). Nick Blaauw behoedde zijn ploeg op rust van een grotere achterstand met een geweldige redding op de poeier van Dompig.

De klap van de opgelopen achterstand kwam Jong Holland na de rust zoals gezegd niet te boven. Het liep vrijwel voortdurend achter blauw-witte shirts aan en eenmaal in balbezit ging bijna alles mis. Er kwam even een opleving toen Rick Klaver werd ingebracht, er kort daarop fraai van door ging en aflegde op de meegekomen Siem van der Sluijs. Die kwam net te laat voor de aansluitingstreffer.

Eigenlijk het enige wapenfeit van de thuisploeg in de tweede helft. Die zoals gezegd in de slotfase nog een tegentreffer moest incasseren.