E. (Eric) van der Vaart

Accommodatie

Onbekend

SLECHTE EERSTE HELFT ZORGT VOOR VIJFDE NUL OP RIJ

Het handjevol trouwe vaste volgers was het gisterenmiddag in Amstelveen roerend met elkaar eens; een slechte eerste helft zorgde in dit nog zo prille seizoen voor de vijfde zeperd op rij.
Cijfermatig een historische gebeurtenis in de lange geschiedenis van onze mooie club; nooit eerder begon ons vlaggenschip zo slecht aan een seizoen. En zonder nu al te vervallen in sombere en negatieve retoriek, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de vijfde deceptie op rij ronduit zorgelijk is.
En hoe tegenstrijdig het ook klinkt; naast zorgelijk biedt het verhaal van de eerste vijf bitter teleurstellende resultaten gelukkig ook houvast. Ga maar na; alleen in de tweede helft vorige week tegen FC Zaandam thuis oogde de club kansloos, in alle andere wedstrijden had er met iets meer vernuft en geluk veel meer ingezeten dan de hatelijke nul van nu. Laten wij ons daar maar aan vasthouden.

Het verhaal van de Amstelveense eerste helft is snel verteld; de gastheren vijf grote kansen en wij maar twee. Met dank aan een paar formidabele reddingen van keeper Nick Blaauw, stond na een half uur nog steeds een gelijke doelpuntloze stand op het bord. De rolverdeling in dat eerste half uur was pijnlijk voor de Jong Holland volgers; wij deden stinkend ons best maar figureerde min of meer in de jacht op een Amstelveense voorsprong.
Pas na dat eerste half uur kende de ploeg van Edwin Keizer het eerste noemenswaardige offensieve moment, toen Jari van Meer plots een vrije doortocht naar de vijandelijke goalie kreeg. Net als in de eerste wedstrijd tegen Purmersteijn, toen Jari twee van deze mogelijkheden onbenut liet, was ook nu het buitenkansje niet aan hem besteed.

Overigens had een Alkmaarse voorsprong na een half uur ook de verhoudingen binnen de lijnen tamelijk veel geweld aan gedaan. Toen ook Rick Klaver een paar minuten na de kans van Jari een goede mogelijkheid liet liggen, was de offensieve koek voor Jong Holland op. Dat gold zeker niet voor de thuisclub, die in de laatste drie minuten van de eerste helft twee keer op het scorebord kwam.
De 2-0 achterstand bij rust kwam weliswaar pas laat in het eerste bedrijf tot stand, maar was wel het logische gevolg van wat zich 45 minuten lang binnen de lijnen had afgespeeld.

Na de thee (wordt dat nog steeds gedronken in de rust ?) zagen wij een ander Jong Holland dat fel op jacht ging naar treffers. Zeker in het begin van de tweede helft waren wij minstens gelijkwaardig aan AMVJ en was er, veel meer dan in de eerste helft, sprake van een echte wedstrijd.
In de 55e minuut volgde de mooie en terechte beloning voor Jong Holland; een als vanouds messcherpe corner van Dianto Kuiper werd ( niet voor het eerst in zijn loopbaan) koppend door Rik Wijnker tot treffer gepromoveerd.

Na deze aansluitingstreffer ontwikkelde zich een aantrekkelijke wedstrijd waarvan de uitkomst lang ongewis bleef. Terwijl wij twee keer dicht bij de gelijkmaker waren ( kopkans Rick Klaver en vrije trap Dianto Kuiper) liet ook AMVJ zich aanvallend gelden, ook al was dit veel minder dwingend en nadrukkelijk dan in de eerste helft.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de thuisclub in de laatste minuten uiteindelijk niet veel meer deed dan krampachtig pogen de voorsprong tot overwinning te promoveren en dat lukte aan het einde van de rit ook.
En alhoewel een remise (alleen op basis van de tweede helft) niet geheel onterecht geweest zou zijn, droop het keurkorps van Edwin Keizer voor de vijfde keer op rij teleurgesteld af en is nog maar eens herhaald dat een tamelijk kansloze eerste helft eigenlijk het verhaal van weer een nederlaag vertelt.

Tenslotte; ik heb Jong Holland gisterenmiddag in Amstelveen af en toe horen blaffen, maar nooit echt zien bijten................

Het is te hopen dat de bekerwedstrijd van aanstaande dinsdag tegen FC Den Helder (thuis om 20.00 uur) voor de broodnodige ommekeer zal zorgen, want dat is voor een ploeg in mineur heel hard nodig.