Purmersteijn mag niet klagen over gelijkspel tegen Jong Holland (2-2)

Scheidsrechter

Jesse Knetsch

Accommodatie

Onbekend

Voor de achtste maal op rij bleef Jong Holland ongeslagen. De laatste nederlaag dateert alweer van 26 oktober van het vorig jaar toen het in Wilnis tegen CSW met de kleinst mogelijke nederlaag (1-0) van het veld stapte. Het lukte zaterdag ook koploper Purmersteijn niet om Jong Holland op de knieën te krijgen. Na een enerverend duel dat het aanzien ondanks de felle wind meer dan waard was werd het 2-2, een stand die al met de rust was bereikt. Een mooie reeks dus, dat zeker, maar wel eentje met maar drie overwinningen. En in alle gelijke spelen liet het de winst in de slotfase -tweemaal zelfs in de slotseconden van de extra tijd- glippen. Tel dat op bij de vijf nederlagen op rij waarmee de Alkmaarders het seizoen begonnen en het verklaart waar Jong Holland staat waar het nu staat.

Purmersteijn begon sterk aan het duel en de thuisploeg kwam er in de eerste twintig minuten niet aan te pas. Dat overwicht leverde al na zes minuten de openingstreffer op toen Jong Holland er achterin in de kluts niet in slaagde de bal op te ruimen. Het schot van Robbert Jan Orij leek vervolgens ongevaarlijk maar via een Alkmaars been ging dat er wel in (0-1). En toen na ruim een kwartier Roy Klop van een metertje of vijfentwintig onhoudbaar de voorsprong verdubbelde leek het voor de koploper een makkelijke middag te worden in de Alkmaarder Hout.

Vreemd genoeg was de sjeu er bij de ploeg van Lars Keppel daarna helemaal uit. Het werd slordiger en verloor meer en meer de duels. En nadat Jari van der Meer al bijna de ver voor zijn doel staande Tim Elmers met een lob had verrast was het even later diezelfde van der Meer die de spanning weer terugbracht. Fraai weggestuurd door Luc Straathof omspeelde hij Elmers en drukte af (1-2). Het was nu de thuisploeg die domineerde en op jacht ging naar de gelijkmaker. De vrije trap van Jay Haanraads zeilde fraai over de muur maar ging rakelings over. Klaver was attent bij verkeerd terugspelen maar kon dat niet afmaken en van der Meer poeierde op de lat. Met wat hulp van Elmers kwam de gelijkmaker er toch nog voor de rust. Een mooi opgezette aanval bracht de bal op rechts bij Bas Blankendaal die zag dat Elmers meende zijn verdedigers bij de eerste paal te moeten assisteren. Zijn voorzet op de geheel vrijstaande Rik Klaver was op maat en Klaver had de bal voor het inknikken.

De thee -of het praatje van Keppel- leek Purmersteijn goed te hebben gedaan. Het meeste balbezit was nu weer voor de bezoekers die veel risico namen op jacht naar winst. Die beten zich niet alleen stuk op de verdediging van Jong Holland die stond als een huis maar bleek ook kwetsbaar in de omschakeling. Nadat Yaluca Arntz -een van de uitblinkers bij Jong Holland- Niels Eijkenaar op fraaie wijze van een treffer had afgehouden kreeg Blankendaal een opgelegde kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten maar oog-in-oog met Elmers trof hij de paal.
Dat bleef het spelbeeld in de rest van de tweede helft. De bezoekers die vaak te vinden waren bij het doel van Nick Blaauw maar Jong Holland dat in de omschakeling levensgevaarlijk was en uit al die mogelijkheden een keer had moeten scoren. En omdat Nick Blaauw in de extra tijd fenomenaal redde bij de vrije trap van Kevin Hijlkema -ook in de rebound- werden de punten gedeeld.

Na een wedstrijd die geen verliezer verdiende maar die Jong Holland als het over meer scorend vermogen had beschikt ook zomaar had kunnen winnen.
Mooi om te zien: de invalbeurten van de 18-jarige Lars Langedijk (hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht van Jong Holland) en de 17(!) jarige Joël Boonstra.