J. (Jasper) Jongejan

Accommodatie

Onbekend

Net iets te lang

Ook vorig seizoen stond Jong Holland-Aalsmeer als tweede wedstrijd op de rol en ook toen gaf het scorebord dezelfde cijfers aan als afgelopen zaterdag: 1-2.

Toch was er een levensgroot verschil tussen beide ontmoetingen. Want waar de thuisploeg toen -anders dan de cijfers doen vermoeden-  kansloos was ging het nu pas in de slotfase door de knieën. En als de uitstekend leidende Jasper Jongejan na exact negentig minuten zou hebben afgefloten had de ploeg van Carl Ern tegen het sterke Aalsmeer met een puntendeling van het veld gestapt. Jongejan liet evenwel terecht nog een tijdje doorspelen en dat was net iets teveel van het goede. De ontlading bij de bezoekers was dan ook groot maar ook veelzeggend nadat Berry Kramer in de extra tijd snoeihard de bal langs Nick Blaauw had gekopt.

Veelzeggend was ook dat daarbij de vlag van de assistent scheidsrechter van Jong Holland omlaag bleef, daar waar in vergelijkbare situaties in negen van de tien gevallen de clubliefde van de assistenten het wint van objectief vlaggen. Er stonden na de vrije trap van Mike Dam waaruit Kramer scoorde inderdaad opvallend veel gele shirts vrij en de kans was groot dan Jongejan een vlagsignaal van zijn assistent zou hebben overgenomen. Dat was ook de eerste reactie van Carl Ern, kort na het laatste fluitsignaal. In de emotie, en begrijpelijk ook wel met het lijf nog vol adrenaline. Maar hij zal er mee moeten leren leven dat bij Jong Holland zijn assistent scheidsrechters zich ook als zodanig gedragen, hoe slecht dat soms ook uitpakt.

Anderzijds zal het Ern goed hebben gedaan om te zien dat zijn speelwijze de ploeg past als een goedzittend pak. Een speelwijze waar het sterke Aalsmeer, samen met HBOK favoriet voor de titel, alle moeite mee had. Met name in de eerste helft had de thuisploeg de zaak volledig onder controle en werd met overtuiging de aanval gezocht. Ook nadat Jay Haanraads een voorzet van Calvin Valies ongelukkig van richting had veranderd (0-1) ging het onaangeslagen daarmee door. Dat leverde in de 39e minuut de verdiende gelijkmaker op. De sterke Nick van der Wiel zag er niet goed uit toen hij de vrije trap van Dianto Kuiper voor de voeten van Yoran Wezepoel tikte (1-1). Pas in de 42e(!) minuut moest Nick Blaauw aan de bak toen Valies vrij voor hem opdook.

Er zullen in de rust harde woorden zijn gevallen in de kleedkamer van de bezoekers die zich met hun titelaspiraties geen puntverlies konden veroorloven tegen de Alkmaarders. Het gas ging er na de thee nog meer op en dat leverde ook kansen op. En nadat alles wat oranje was een strafschop claimde voor vermeend hands was Aalsmeer aan de andere kant dicht bij een treffer. De snelle  Valies wist wel Blaauw te omspelen maar de hoek was vervolgens zo klein dat Sietse Bol zijn inzet eenvoudig van de doellijn kon halen. Het spel golfde op en neer. Straathof legde na een prachtige actie af op Kuiper die hard maar niet zuiver genoeg uithaalde. Kramer kopte van dichtbij op de paal en Dam zocht met zijn vrije trap vanuit ideale positie het doel te hoog.

Jong Holland liet zich meer en meer terugzakken, gewild of ongewild. Het werd eenrichtingverkeer en alleen het laatste fluitsignaal van Jongejan zou nog voor opluchting kunnen zorgen. Dat kwam er wel. Maar voor Jong Holland zeven minuten te laat.

Grote winnaar -naast Aalsmeer- het publiek dat een heerlijke pot voetbal op hoog niveau had gezien. En een Jong Holland dat voor eigen publiek aan klantenbinding had gedaan.