Onbekend

Er gaat niets boven Groningen

Ze waren er in de aanloop niet gerust op.
Na de ondanks goed voetbal verloren duels tegen het sterke BOL en Monnickendam  zou tegen het gepromoveerde Arsenal de draad weer moeten worden opgepakt. Maar tijdens de training van afgelopen donderdag kregen Phuong Nguyen en Rik Melker met nieuwe tegenslagen te maken. Alpay Alarslan leek hersteld van zijn blessure maar de Jong Holland topscorer moest opnieuw afhaken. De blessure van Bart Zijp leek weliswaar verminderd maar meer dan een paar speelminuten zouden er zaterdag niet inzitten. Omdat ook Daniel Kloosterman en Mark Hondius zouden ontbreken werd de spoeling dun.
En dus was de ontlading groot toen na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende Maas Jong Holland met een 1-4 overwinning in Amsterdam van het veld stapte. Goed voor een gedeelde vijfde plaats op de ranglijst.
Het krachtverschil tussen de thuisploeg en de bezoekers was niet zo groot als de uitslag doet vermoeden. Maar waar Jong Holland in een aantal eerdere duels werd afgetroefd op effectiviteit waren tegen Arsenal de rollen omgedraaid. Met als gevolgd dat na een gelijk opgaande eerste helft Jong Holland met een 0-2 voorsprong aan de thee ging.

Kansen voor de thuisploeg waren er niet geweest. Voor de gasten een stuk of vier waarvan er twee werden verzilverd. Nog binnen het half uur bereikte een sublieme uittrap van Vanblarcum de snelle Siem van der Sluijs die de weifelend uit zijn doel komende Roemer Gerdes omspeelde en intikte. In de 35e minuut verdubbelde Martijn Wierenga -één van de uitblinkers bij Jong Holland- de voorsprong. De hoekschop van Dianto Kuiper werd wel weggewerkt maar in de rebound haalde Wierenga haarscherp uit (0-2).

Phuong Nguyen had zijn ploeg in de rust gewaarschuwd voor een felle start van Arsenal en dat was goed ingeschat. De thuisploeg ging in hoog tempo en ook met goed voetbal op jacht naar de aansluitingstreffer. Vanblarcum moest al meteen handelend optreden op de inzet van de ingevallen Thomas Riemens die later een teentje tekort kwam na aangeven van Melvin Holwijn. Jordinho Roosblad kon van dichtbij inkoppen maar mikte rakelings over. Het was voor Jong Holland in die fase een kwestie van overleven en het had moeite om bij het uitverdedigen door een fel jagend Arsenal de bal in de ploeg te houden.
Toch viel de treffer aan de overkant. Martijn Wierenga wist zich op sublieme wijze te ontdoen van zijn bewakers om vervolgens Van der Sluijs vrij voor Roemer te zetten. Die sloot al dat moois heel koelbloedig af (0-3).
Het pleit voor de thuisploeg dat het ook na die treffer weigerde te capituleren. Iwan Zandwijker gooide met twee aanvallende wissels nog meer gewicht in de strijd en dat leverde in de 84e minuut ook een verdiende Amsterdams treffer op. Ditmaal was Riemens -nadat Vanblarcum in eerste instantie nog redding wist te brengen- in de rebound wel trefzeker (1-3). Het mooiste doelpunt van de wedstrijd viel in de extra tijd. De vrije trap van Bas Blankendaal bereikte Dianto Kuiper die uit een moeilijke hoek verwoestend uithaalde (1-4).

En dus ging de hele ploeg met een goed gevoel richting Groningen voor het jaarlijkse traditionele avondje stappen. Rik Melker: “ik ben even de tel kwijt hoeveel jaar we dit al doen. Maar ik weet wel dat Jong Holland nog nooit heeft verloren in de wedstrijd daaraan voorafgaande. Toch wel heel apart.”