1815LV
ALKMAAR
tel. 072-5111449

Wat een rijkdom

Hij moet (in december) nog 17 jaar worden. Tegen mede-koploper Waterwijk liet Carl Ern hem in de 85e minuut debuteren in de hoofdmacht van Jong Holland. Waarom, dat liet Beau Böhning in zijn eerste balcontact zien: op maat weggestuurd door Bas Blankendaal sprintte hij Desmond Mensen eruit om vervolgens uiterst koelbloedig de bal langs doelman Gianni Hermans te schuiven. Waardoor hij na het laatste fluitsignaal van Marco van Grevenbroek de jongste matchwinnaar in de clubgeschiedenis werd. Want na zijn doelpunt, waarmee hij de 3-2 liet aantekenen, was het over en uit bij de bezoekers die daardoor duur puntverlies in de strijd om te titel opliepen. Terecht overigens, gaf ook spits Gary Bouwmeester na afloop toe. “Valt niks op af te dingen, over de hele wedstrijd was Jong Holland gewoon beter. Op de tweede fase in de eerste helft na toen we de gelijkmaker scoorden. Daarna had Jong Holland het moeilijk maar speelden we te slordig om dat uit te buiten. En na de snelle tegentreffer na de rust zat het er voor ons gewoon niet in. Thuis wonnen we in de slotfase niet verdiend (3-2), nu moesten we blij zijn met een puntje maar zelfs dat lukte niet.”

In de aanloop naar het duel was het voor Carl Ern wel even puzzelen geweest. Naast de lang geblesseerden Bram Dekker en Luc Straathof kon Ern ook geen beroep doen op Rik Wijnker en Martijn Wierenga. En omdat Dianto Kuiper noodgedwongen niet had kunnen trainen begon hij op de bank. Dat leverde basisplaatsen op voor Lex Rooker en Joël Boonstra en ook Yaluca Arntz was fit genoeg om te starten.
Het werd een wedstrijd op haren snaren in een moordend tempo waarbij beide ploegen vol op de aanval speelden. Waterwijk omdat het zich geen puntverlies kon veroorloven, Jong Holland omdat Carl Ern zijn ploeg altijd aanvallend voetbal laat spelen. Ook als dat tegen de koploper is. De onstuimige start van de thuisploeg leverde al snel een treffer op toen de sterke Sam van de Kamer door de verdediging van Waterwijk slalomde en binnen de lijnen over de knie ging. Bas Blankendaal mist vanaf de stip zelden en deed dat ook nu niet (1-0). De bezoekers zetten er na die treffer nog een tandje bij en Jong Holland kreeg met moeilijk. Gary Bouwmeester probeerde het van afstand maar daar had Nick Blaauw geen moeite mee. En vlak daarna had Bouwmeester slecht uitverdedigen van Jong Holland moeten afstraffen maar schoot met een leeg doel over. Ryanniqye Inge tikte de bal even later op aangeven van Bouwmeester wel langs Blaauw maar deed dat in buitenspelpositie. Aanvallend kon Jong Holland daar weinig tegenover stellen totdat Jesper Mannes er langs kwam en aflegde op Jort Feijen. Die kwam een teentje tekort om dat af te ronden. De verdiende gelijkmaker kwam er voor de rust toch, zij het niet zonder fortuin. De inzet van Schipperijn miste vaart maar werd van richting veranderd. Lindo Pourchez was er als de kippen bij om Blaauw van dichtbij te passeren (1-1).

Afgaande op de slotfase van de eerste helft had de Jong Holland aanhang er een hard hoofd in maar het was hun ploeg die na de thee al na amper vijf minuten opnieuw scoorde. Doelman Hermans had de grootste moeite met de vrije trap van Lars Boekel waarna Blankendaal in de rebound bekeken teruglegde op de meegekomen Sietse Bol (2-1). Trainer Coach Vis greep in met het inbrengen van Tim Klaassen-Bos en Jerold Promes, eerder had Ern Dianto Kuiper ingebracht voor Joël Boonstra.  Het bleef een boeiend duel met het publiek als grote winnaar. Boekel pegelde opnieuw op de vuisten van Hermans. Mannes lobte wel fraai over Hermans maar Baggelaar redde op de doellijn. Aan de andere kant trof Douwe Willemars van dichtbij de lat. Voor Boekel leek driemaal scheepsrecht te worden maar opnieuw redde Hermans fraai. In de 80e minuut kwam Waterwijk toch langszij toen uitblinker Lindo Pourchet zijn rush besloot met een bekeken schuiver in de korte hoek (2-2). Het was diezelfde Pourchet die zijn ploeg kort daarop geen dienst bewees toen hij een forse overtreding op Boekel allereerst met geel bestraft zag en vervolgens natrapte wat hem opnieuw geel opleverde.
Het was even zoeken voor de thuisploeg hoe de resterende minuten uit te spelen. Het siert Carl Ern dat hij in de 85e minuut de moegestreden Jasper Mannes verving door een andere aanvaller, met het mooie rugnummer 14.
Waarna de wedstrijd een slot kreeg als in een jongensboek.