1624NS
HOORN NH
tel. 0229-235022

OP ALLE FRONTEN AFGETROEFD

In een wedstrijd die het goed beschouwd eigenlijk nooit werd, leed Jong Holland in de derde wedstrijd van deze nieuwe voetbaljaargang een kansloze 4-0 nederlaag bij Zwaluwen’30.
Het werd nooit een echte wedstrijd omdat het verschil tussen Zwaluwen’30 (degradant uit de eerste klasse met twee nederlagen als valse start in de tweede klasse) en Jong Holland (gestart met vier punten uit de eerste twee potjes) veel te groot was. De titel boven dit verslag dekt de voor ons pijnlijke lading; Jong Holland stond erbij, keek er naar en kon niks uitrichten.

Voordat de bal rolde op het klassieke complex in Hoorn waar Jong Holland in het verre verleden prachtige gevechten uitvocht met Zwaluwen’30 ging het niet alleen over de wedstrijd, maar ook over een aantal in het oog springende bijzonderheden.

Op een enkeling na (er waren er overigens bitter weinig op deze 8 oktober-Alkmaar-Ontzet dag) zullen weinig Jong Hollandianen zich gerealiseerd hebben dat op de plaats van handeling onze huidige voorzitter op 18 jarige leeftijd zijn debuut maakte in het keurkorps van Jong Holland. Hij zag tientallen jaren later in een andere rol bij zijn club een totaal andere ontknoping dan de toenmalige 2-6 overwinning die hem zelfs nu nog zo bij staat.

Ook opvallend was de samenstelling van de bank van Jong Holland; daar zaten voor het eerst in de historie van de club een vader en een zoon op die de honneurs waarnamen als vervangers voor de gebruikelijke namen.
Zowel Carl Ern als Hans Knip waren gisterenmiddag namelijk afwezig  en zij lieten zich vervangen door reserve-goalie Nick Blaauw en zijn vader. Ook zij zullen met weinig plezier terugkijken op dit ‘debuut’.

Dan over de wedstrijd zelf; met een bijna zelfde (winnende) opstelling als tegen OSV vorige week (alleen Jannes Biskanter op de goal in plaats van Nick Blaauw en Jesper Mannes op de plek van de geblesseerde Luc Straathof) werd al heel snel duidelijk dat het voor Jong Holland een moeilijke middag zou worden.
Al binnen drie minuten moest Jannes Biskanter twee keer reddend een snelle achterstand voorkomen, maar het overwicht van Zwaluwen’30 was net zo groot als het povere verweer van onze kant (‘totaal geen druk op de bal’ hoorde ik van een kenner naast me) zodat een snelle Hoornse goal niet lang kon uitblijven.
En die lag er dan ook al na zes minuten in toen onze defensie lelijk te kijk werd gezet door de snelle voorwaartsen van de thuisploeg (1-0).

Tot zeker halverwege het eerste bedrijf hield de overheersing van Zwaluwen’30 aan en kon goed beschouwd meer schade voor Jong Holland niet uitblijven. Die kwam er dan ook toen binnen twintig minuten de thuisploeg het overwicht ook in de score tot uitdrukking wist te brengen (18e minuut rake kopbal uit een corner voor de 2-0 en 20e minuut een vlot lopende Hoornse aanval waarbij onze defensie een vrije doortocht bood naar de 3-0).

Het gigantische overwicht van de thuisploeg ebde daarna wel wat weg en het verweer van Jong Holland ging er veel te schuchter en te laat een klein beetje op lijken. Na 25 minuten zorgde Jesper Mannes voor het eerst voor enige dreiging van het doel van de thuisploeg, maar het gevoel dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was voorkwam enige spanning.
Het uitbouwen van de score voor Zwaluwen’30 lag veel meer in de rede dan een scenario waarbij Jong Holland zich zou kunnen terug knokken in de wedstrijd. Hiervoor was er al veel te veel mis gegaan in het eerste deel van de wedstrijd.

Met een handjevol wissels probeerde Jong Holland in de tweede helft het tij nog te keren. En alhoewel wij zeker het eerste kwartier van de tweede helft weer een beetje meededen, resulteerde dit lichte herstel niet tot grote kansen op Alkmaarse doelpunten.
En die waren toch broodnodig om er nog een beetje een wedstrijd van te maken.
Toen in de 62ste minuut Zwaluwen’30 weer op snelheid onze defensie klopte voor de 4-0 was het snel gedaan met het aardige eerste kwartiertje in de tweede helft.

Het laatste half uur was voor de statistieken, waarbij de thuisploeg een aantal mogelijkheden om de score nog meer cachet te geven liet liggen (86e minuut schot onderkant lat boven een kansloze Biskanter) en Jong Holland geen kans zag op enig verweer van betekenis.
Zo eindigde voor Jong Holland een wedstrijd zoals die was begonnen; afgetroefd op alle fronten.

Tenslotte; eigenlijk past het niet bij zo een collectief falen ‘namen’ te noemen, de ploeg zakte immers massaal door het ijs.
Maar toch ga ik het doen; juist in een wedstrijd waarin het helemaal mis gaat zou je veronderstellen dat de routiniers hun ervaring aanwenden om de boel bij de hand te nemen.
Dat ook de ervaren spelers gistermiddag in Hoorn deelden in de malaise kun je gerust opvallend en teleurstellend noemen.
Al met al is er deze week zat werk aan de winkel voor de staf van Jong Holland om na het echec in Hoorn volgende week thuis tegen AMVJ voor eerherstel te gaan.
Ik ben er aanstaande zaterdag graag getuige van om te zien of dat gelukt is.