Henk Belder

Accommodatie

Onbekend

Geen half maar een heel ei

Hollandse Velden voorspelt wedstrijduitslagen volgens de CIX index. Op basis daarvan was de meest waarschijnlijke uitslag van Jong Holland-Arsenal  1-1. Die cijfers gaf het scorebord tot de 81e minuut inderdaad aan en het zou als eindstand niet hebben misstaan. Arsenal wilde echter meer dan een half ei maar daar maakte de thuisploeg  dodelijk effectief gebruik van en die ging er met het hele ei vandoor (3-1). En omdat concurrent EDO in eigen huis onderuit ging tegen Monnickendam (0-1) neemt Jong Holland de vijfde plaats van de Haarlemmers over.

Er stond afgelopen zaterdag voor de bezoekers meer op het spel dan voor de ploeg van Phuong Nguyen en Rik Melker die zich stevig in het linkerrijtje heeft genesteld. Arsenal moet zien van de twaalfde plaats af te komen anders rest de nacompetitie voor lijfsbehoud.

De Amsterdammers lieten vanaf de start geen twijfel over hun bedoelingen en zetten er flink de sokken in. Of de thuisploeg een iets afwachtender spelende  tegenstander had verwacht of -na drie overwinningen op rij- net wat minder scherp uit de kleedkamer was gekomen, feit was dat Arsenal het beste van het spel had en vol de aanval zocht. Dat leverde bijna een openingstreffer op maar Hugo Buizer zag zijn schot van afstand op de paal belanden.  Ook na dat moment was Jong Holland nog niet echt bij de les en dat werd de 19e minuut afgestraft. Er werd klungelig uitverdedigd en Tom Stevens wist daar wel raad mee (0-1).
Vanaf dat moment leek bij de thuisploeg het besef terug dat er meer bij kwam kijken om tegen dit Arsenal resultaat te halen. Met goed voetbal lukte dat nog niet echt maar het was wel duidelijk dat Jong Holland zich nog lang niet gewonnen gaf. En nog voor de rust was de zaak weer in evenwicht door een opmerkelijk doelpunt van Jay Haanraads. Hij krulde een vrije trap in de zestien, kreeg de weggewerkte bal weer terug, slalomde vervolgens door de laatste lijn van de bezoekers en knalde van richtbij raak (1-1).

De start van de tweede helft was een kopie van de eerste. Het waren de bezoekers die met veel inzet en overtuiging op zoek gingen naar meer. Probleem bij de ploeg van Imro Wielkens was ook nu weer dat al dat gebrei weinig wol opleverde. Ook nu ontbrak het aan raffinement om Jong Holland echt in de problemen te brengen. En dat de thuisploeg inmiddels ervaring heeft in het spelen wadstrijden in de tweede klasse bleek in de slotfase. Phuong Nguyen: “Arsenal was echt op jacht naar meer in het besef dat er iets te halen viel, en terecht. Maar als je iets niet moet doen tegen ons dan is het ruimte geven. Dat gebeurde wel en dan zijn Alpay (Alarslan, red.) en Jari (van der Meer, red.) met hun snelheid levensgevaarlijk.”
Dat bleek met nog iets minder dan tien minuten op de klok. Een snel uitgevoerde aanval met rollen voor Blankendaal, Wierenga en Alarslan brachten Wierenga in kansrijke positie maar die had bij de aanname iets te veel tijd nodig. Het resulteerde wel in een hoekschop en daaruit scoorde de opgekomen Thijs Vos (hij speelde een dijk van een wedstrijd). En nog voordat Arsenal van de schrik bekomen was besliste Dianto Kuiper het duel. (Kuiper: “zo ongeveer het enige dat ik vanmiddag goed deed maar wel lekker natuurlijk”). Ook bij die treffer was er een hoofdrol voor  de eveneens uitblinkende Alarslan die de toch ook niet bepaald trage Medina Delgado er uit liep, het overzicht behield en loepzuiver aflegde op de meegekomen Kuiper. Die kan heel hard maar ook heel zuiver schieten en dat liet hij ook nu zien (3-1).
Alarslan leek nog een assist te kunnen laten bijschrijven maar de amper ingevallen Yaluca Arntz liet die kans onbenut en  4-1 was ook wel wat teveel van het goede geweest.
Mooi moment voor Gijs Raven, 16 lentes jong. Ook alweer een exponent van de jeugdopleiding van Jong Holland. Hij mocht zijn eerste speelminuten maken in de hoofdmacht. Ook een naam om te onthouden.